För att hundarna ska trivas i en kennel får det inte vara för kallt. Det finns väldigt många uppvärmningssystem att välja mellan i dag och de har alla fördelar samt nackdelar. Här tar vi upp några sätt som kan användas för att värma upp både stora och små kennlar till en temperatur som gör att hundarna har det bra.

 

Vedeldning

 

Vedeldning är ett vanligt värmesystem, framför allt i äldre hus. Det går att elda i en panna eller i till exempel öppna spisar. Många hundar tycker väldigt mycket om att ligga i närheten av en eldstad och njuta av värmen. Nackdelen är att ved måste bäras in. Det finns praktiska vedsäckar som passar utmärkt och kanske kan också hundarna hjälpa till med att bära eller dra ved in.

 

Direktverkande el

Direktverkande el är också ett vanlig värmesystem men det kostar en hel del att använda och man kan inte bortse från att element också innebär en ökad brandrisk vilket kan vara en nackdel i en kennel.

Luftvärmepump

En luftvärmepump kan i de flesta fall både värma och kyla. I en kennel kan det här vara en enorm fördel också under varma sommardagar. Då kan hundarna få välbehövlig svalka. Luftvärmepumpen omvandlar utomhusluft till en kallare eller varmare luft som sedan blåses ut ur pumpens inomhusdel. I dag är de flesta luftvärmepumpar relativt enkla att installera men de fungerar bäst vid öppen planlösning. En stor fördel är att luftvärmepumpen i stort sett sköter sig själv, brandrisken är låg och det finns inga varma element som hundarna kan bränna sig på.

Välja ett ekonomiskt värmesystem

Det finns en hel del kostnader förknippade med att driva en kennel, och inkomsterna är inte alltid så höga. Det är därför av stor vikt att man väljer ett ekonomiskt uppvärmningssystem. Om man har tillgång till skog och möjlighet att hugga ved kan det vara ett bra alternativ men det kräver en hel del arbete och passning.