Att se sin hund leka och ha roligt är bland det bästa som finns, eller hur? Men leksaker kan kosta en slant, och ibland känns det som att de tuggas sönder på nolltid. Dessutom innehåller många köpta leksaker material som man kanske inte vill att ens bästa vän ska ha i munnen. Många hundägare upptäcker värdet av att göra egna leksaker. Det är inte bara snällare mot plånboken, utan också ett fantastiskt sätt att återanvända material, vara kreativ och ge din hund något unikt och säkert att sysselsätta sig med. Här delar vi med oss av några av de bästa tipsen på naturliga hundleksaker du enkelt kan knåpa ihop själv!
Varför göra egna hundleksaker?
Fördelarna med att göra egna hundleksaker är många. För det första är det ofta betydligt billigare än att köpa nytt. Du använder material du redan har hemma, som gamla kläder, handdukar eller kartongrullar – perfekt för att minska svinnet och leva lite mer hållbart. För det andra har du full kontroll över materialen. Du kan välja naturliga och giftfria alternativ som bomull, jute, hampa eller trä och undvika plaster och kemikalier som ibland finns i massproducerade leksaker. Det känns tryggt att veta exakt vad hunden tuggar på. Dessutom kan du anpassa leksakerna efter just din hunds storlek, tuggstyrka och intressen. En annan viktig aspekt är den mentala stimulansen. Att klura ut hur man får ut en godis ur en hemmagjord pryl eller att samarbeta med dig i en dragkamp med en flätad trasa ger hunden värdefull sysselsättning. Särskilt under mörkare årstider eller vid stressande händelser som fyrverkerier kan aktiverande leksaker vara guld värda för att hålla hunden lugn och harmonisk, då de kan minska stress och ångest.
Enkla leksaker av tyg och textilier
Gamla textilier är en guldgruva när det kommer till att skapa enkla och uppskattade hundleksaker. Material som bomull är ofta att föredra då det är naturligt och relativt slitstarkt.
Flätade kampleksaker
Har du gamla t-shirts, handdukar eller till och med slitna jeans liggande? Perfekt! Dessa kan förvandlas till fantastiska kampleksaker med minimal ansträngning. En klassiker är att göra en flätad leksak. Ta en eller flera gamla t-shirts i bomull, klipp dem i långa remsor (cirka 3-5 cm breda) från nederkanten upp mot halsen, men inte hela vägen. Dra isär remsorna. Samla ihop dem och knyt ihop ena änden ordentligt, gärna med en separat remsa. Dela upp remsorna i tre delar och fläta dem hårt – ju tajtare fläta, desto mer hållbar blir leksaken. Knyt ihop den andra änden ordentligt. Vips har du en mjuk men slitstark leksak perfekt för dragkamp eller för hunden att bära runt på. På samma sätt kan du använda gamla handdukar; klipp tre breda remsor (ca 10 cm breda, minst 30 cm långa), knyt ihop i ena änden med en smalare remsa, fläta och knyt igen med en till smal remsa. Fördelen med handdukar är att de ofta är lite tjockare och tål tuffare tag, plus att de är lätta att tvätta. Även robust denim från gamla jeans kan användas för extra hållbarhet.
Strumpleksaker med eller utan fyllning
Udda strumpor kan också få nytt liv som hundleksaker. En enkel variant är att stoppa en tennisboll i en strumpa och knyta ihop öppningen ordentligt. Det ger bollen en annan textur och gör den lättare att greppa och kasta. En annan idé, om din hund gillar prassliga ljud, är att stoppa en tom, ren plastflaska (utan lock och kork!) i en tjockare strumpa och knyta igen. Vissa menar att otvättade strumpor kan vara extra lockande på grund av ägarens doft. Tänk dock på säkerheten – håll alltid uppsikt så att hunden inte biter sönder flaskan och får i sig plastbitar. Ett säkrare alternativ är att fylla strumpan med andra tygtrasor eller gamla strumpor istället för plast. För varma dagar kan du testa en fryst strumpleksak: knyt en knut på mitten av en lång strumpa, blöt den i vatten och lägg den i frysen. En svalkande och skön leksak att tugga på!
Aktiveringsleksaker som utmanar nos och hjärna
Mental stimulans är minst lika viktigt som fysisk motion för en hund. Att få använda nosen och lösa problem gör hunden nöjd och trött på ett positivt sätt. Här är några enkla sätt att skapa aktiveringsleksaker av återvunnet material.
Återbruk av toarullar och kartong
Tomma toarullar eller hushållsrullar är fantastiskt material för aktiveringsleksaker! Du kan enkelt göra en godisgömma genom att vika in kanterna på rullen efter att du lagt i några torrfoderkulor eller godisbitar. Hunden får sedan jobba med nos och tassar för att få ut belöningen. Ett annat alternativ är att klippa ca 2 cm djupa flikar runt ena änden, vika in dem, fylla rullen med godis, och sedan göra likadant i andra änden. Gör gärna några små hål i rullen så att godiset trillar ut när hunden puttar på den. Du kan också skapa en enkel godisboll genom att klippa en toarulle i fem ringar, trä ringarna i varandra till en bollform och stoppa godis inuti. För hundar som äter för fort kan du skapa en ”slow feeder” genom att ställa flera toarullar (gärna i olika höjder) tätt ihop i en låg kartong (som en skokartong) och hälla maten i och mellan rullarna. Då måste hunden jobba lite för att få i sig maten, vilket är bra för matsmältningen.
Kluriga godisgömmor
Det finns fler sätt att utmana hundens problemlösningsförmåga. ”Handdukspusslet” är en favorit: sprid ut godis på en handduk, rulla ihop den hårt (eventuellt vika in kanterna först) och låt hunden lista ut hur den ska rulla upp den. En muffinsform kan också bli en rolig utmaning. Lägg godis i varje fördjupning och för att göra det svårare kan du, precis som Woolly Wolf tipsar om, lägga tennisbollar över varje hål. För en lite mer avancerad och hållbar utmaning kan du testa att göra ett klurigt rör av ett avloppsrör i plast (ca 30-50 cm långt). Borra flera hål, lagom stora för att godis ska kunna trilla ut, jämnt fördelade över röret. Sätt på lock i ändarna (ett kan fästas med ett rep som handtag). Fyll med godis och låt hunden rulla röret för att få sin belöning. Tänk på att välja ett rör av livsmedelsgodkänd plast om möjligt och diska det regelbundet. Även tomma plastbehållare som mjölkkartonger kan användas på liknande sätt genom att göra hål och fylla med godis, men var extra noga med säkerheten.
Fler kreativa och naturliga idéer
Vill du testa något lite annorlunda finns det fler roliga och naturliga alternativ att utforska.
Ätbara och svalkande leksaker
Har du provat att göra en delvis ätbar leksak? Torkade sötpotatisskivor kan bli en rolig utmaning och ett nyttigare tugg. Skär en sötpotatis i tjocka skivor (ca 2,5 cm), gör ett hål i mitten (med äppelkärnhus eller kniv), torka dem i ugnen på låg värme (ca 100-125 grader C) i flera timmar tills de är sega och läderartade. Trä dem sedan på ett tjockt rep av naturmaterial (som hampa eller bomull) med rejäla knutar mellan skivorna. Hunden får både tugga och jobba för att få loss de goda bitarna. Kom ihåg att sötpotatis ska ges i måttliga mängder. Den tidigare nämnda frysta strumpan är också ett utmärkt exempel på en svalkande leksak för varma dagar.
Virkade leksaker
Om du är händig med virknål kan du skapa helt unika leksaker. Genom att använda starkt bomullsgarn kan du virka bollar, ben eller roliga figurer. Fördelen är att du själv väljer färg och form, och du kan fylla dem med säkert material som tygtrasor eller till och med en liten bjällra för extra ljud (se till att den sitter säkert inuti!). Det finns mönster att hitta online, som den populära ’Grodyngel’-leksaken som verkar uppskattas av många hundar enligt recensioner. Tänk bara på att virka tätt och använda hållbart garn så att leksaken tål lek och inte trådar sig lätt.
Säkerheten först – tänk på detta!
När du gör egna leksaker är det A och O att tänka på säkerheten. Använd alltid material som är giftfria och säkra för din hund att ha i munnen. Naturmaterial som obehandlad bomull, hampa, jute eller trä är ofta bra val. Undvik material som lätt kan splittras i vassa bitar (vissa plaster) eller som innehåller smådelar som hunden kan svälja, som knappar, pärlor eller lösa trådar från syntetiska tyger. Inspektera alltid leksakerna noggrant innan du ger dem till hunden och kontrollera dem regelbundet för skador. Så fort en leksak börjar gå sönder, har lösa delar eller trådar, är det dags att laga den säkert eller kasta den omedelbart för att undvika att hunden sväljer något olämpligt. Det är särskilt viktigt att hålla uppsikt när hunden leker med nya hemmagjorda leksaker, speciellt om de innehåller någon form av fyllning eller delar som kan lossna (som plastflaskor eller rör). Även om en leksak är gjord av säkra material, kan en hund som tuggar intensivt få loss bitar som kan orsaka problem om de sväljs. Lämna aldrig hunden ensam med en leksak som den potentiellt kan förstöra och äta upp. Lek gärna tillsammans med din hund – det stärker er relation och du har samtidigt full koll på leken och leksakens skick!
Släpp loss kreativiteten och skäm bort din vovve
Att tillverka egna hundleksaker behöver varken vara svårt eller tidskrävande. Med lite fantasi och material som du troligen redan har hemma kan du skapa timmar av rolig och meningsfull sysselsättning för din hund. Det handlar inte om att göra perfekta, komplicerade saker, utan om att erbjuda variation och utmaningar som berikar din hunds vardag. Prova dig fram! Se vad just din hund uppskattar – är det prassliga ljud från en flaska i en strumpa, mjuka texturer från en flätad t-shirt, kluriga godisgömmor i en toarulle eller rejäla kampleksaker av handdukar? Glädjen i att se din hund lyckligt engagera sig i en leksak du själv har skapat är oslagbar. Så rota fram den där udda strumpan, den gamla t-shirten eller den tomma toarullen och låt kreativiteten flöda. Din hund kommer garanterat att tacka dig med en viftande svans!