Det kostar en hel del pengar att driva en kennel och ibland kan det vara svårt att som kennelägare se var pengarna tar vägen. Här tar vi upp en del poster som är vanliga utgifter, samt vad som är bra att tänka på för en ekonomisk drift av kenneln.

Vilka utgifter finns?

En av de kanske största utgifterna i en kennel är såklart inköp av hundar. Men att köpa nya hundar kanske inte är något man gör varje månad. Då är det i regel veterinärkostnader, försäkringsavgifter och foderkostnader som ska betalas. Om man inte har kenneln hemma utan hyr en annans lokal kan också avgifter för det tillkomma. Dessutom ska man tänka på medlemsavgifter till föreningar, startavgifter om man tävlar i agility och mycket annat. Många bäckar små kan sluta med rejäla utgifter i slutändan.

Hur tjänar man pengar i kenneln?

Det är genom att sälja valpar och vuxna hundar som man tjänar pengar i kenneln. Med andra ord hänger inkomsten på att man hittar någon som vill köpa hundarna man avlar fram. Även om man får många kullar på ett år är det dock sällan man kan leva på kenneln. De allra flesta kennelägare har ett annat arbete vid sidan av för att klara alla utgifterna.

Driva en kennel ekonomiskt

Det är klokt att hålla utgifterna nere så gott det går. Det betyder dock inte att man behöver snåla men det kan vara dumt att slösa pengar på sådant som inte behövs. I regel behöver man inte köpa leksaker för tusentals kronor. Se också till att sköta alla betalningar. Om man missar en räkning är det i regel ingen katastrof men struntar man i att betala kan man snabbt hamna hos Kronofogden och det kan innebära stora svårigheter längre fram.