Man bör alltid försäkra sina djur, oavsett om det handlar om katter, hundar eller hästar. Försäkringen täcker eventuella kostnader som uppstår om djuret skadas eller avlider. Men det är viktigt att man som djurägare jämför försäkringarna innan man väljer en viss typ.

 

Vad skiljer hund- och kattförsäkringar åt?

 

Om man har både katt och hund kan man snart se att försäkringarna skiljer sig en del åt. Hos Kattförsakring.se kan man jämföra kattförsäkringar mellan olika bolag och liknande tjänster finns också för hundförsäkringar. Men det finns ingen tjänst som jämför en hundförsäkring med en kattförsäkring. Det allra första man kan se är att hundförsäkringarna i regel är uppdelade efter hundarnas raser. Försäkringarna kan också vara specialiserade på det arbete hunden utför. Jakthundar kan till exempel ha en viss försäkring. Samma sak ser man inte hos kattförsäkringar. Den andra saken som snabbt märks är att hundförsäkringar i regel är mycket dyrare än kattförsäkringar. I många fall beror det på att hundar oftare skadas och dessutom är veterinärvården dyrare för hunden.

Är en kattförsäkring mer prisvärd än en variant för hundar?

Man kan inte direkt säga att en kattförsäkring är mer prisvärd än en hundförsäkring. Det beror helt på hur pass täckande försäkring man väljer. Eftersom en hundförsäkring täcker andra saker än en kattförsäkring varierar också priset. Kattägare vill till exempel inte ha ersättning vid sjukdomar som inte kan drabba en katt, och hundägaren blir antagligen inte så glad om hundförsäkringen plötsligt ersätter kattsnuva istället för kennelhosta.

Är det någon skillnad mellan försäkringar för kennlar och för kattuppfödare?

Precis som man kan försäkra sitt hem, sina djur eller sitt företag kan man också försäkra sin kennel eller kattuppfödning. Det finns vissa skillnader i försäkringarna. En försäkring för kenneln täcker ofta smittsamma sjukdomar som kennelhosta, vilket är vanligt bland hunduppfödare. En kattförsäkring kan istället ge större ersättning om en eller flera kattungar avlider vid födseln.

Hur jämför man försäkringarna?

När man ska jämföra försäkringar är det klokt att ställa upp de olika parametrar man vill titta på. Priset är ofta viktigt, liksom om man kan försäkra äldre djur. Det kan också vara bra att tänka på om försäkringen täcker ärftliga sjukdomar. Vissa försäkringar ger också mindre ersättning, eller så slutar de helt enkelt ersätta vissa sjukdomar efter att hunden uppnått en viss ålder. Samma sak gäller för kattförsäkringar. Det är alltid något man bör kolla upp när man jämför försäkringarna.

Att teckna försäkring

I dag går det att teckna försäkring för hundar och kennlar på flera olika sätt. Många väljer att teckna försäkringen online eftersom de då enkelt kan jämföra priserna och innehållet i försäkringarna. Det kan dock vara lönt att kontakta försäkringsbolaget direkt, särskilt om man har en kennel och flera hundar. Då kan man ofta få ett bättre pris med rabatter, erbjudanden till valpköpare med mera om man kontaktar en försäkringshandläggare direkt.