Att välja rätt hundras är kanske inte alltid så lätt. Det finns väldigt många olika varianter att välja mellan och det kan vara klokt att läsa på lite innan man bestämmer sig. Många väljer också att besöka hundutställningar innan hundköpet för att få möjlighet att se raserna och prata med uppfödare samt hundägare för att få veta mer.

Läs på om rasens beteende

Olika hundraser har olika beteenden. Det kan man inte sticka under stol med. Förvisso kan individerna också ha olika beteende, men om rasen har rykte om sig att vara vaktande eller jagande är i regel de flesta individer också det i någon mån. Genom att lära sig mer om beteendet kan man ganska snabbt se vilka raser man absolut inte tror passar i familjen.

Ha koll på storlek, pälsvård och aktivitetsnivå

Se också över hundens storlek, hur mycket pälsvård den kräver och dess aktivitetsnivå. Även en storvuxen hund är liten och gullig som valp men det kanske inte är lika lämpligt att ha en berner sennen i den lilla lägenheten. En väldigt aktiv hund kanske inte heller passar i familjen som hellre ligger på soffan än är ute och rör på sig.