Att ha en hund innebär mycket arbete. Man kan inte bara skaffa en hund och sedan strunta i den. Här får du ett par tips på vad du bör tänka på kring hundens skötsel.

Rastning

Hunden måste rastas flera gånger per dag för att må bra. Det räcker inte med att släppa ut den på uteplatsen eller balkongen 10 minuter per dag. En valp kan behöva gå ut så ofta som varannan timme, medan en vuxen hund i regel klarar sig i omkring fyra timmar. Minst en av de dagliga promenaderna bör vara av längre slag.

Pälsskötsel

Hundar kan kräva mer eller mindre skötsel av pälsen. En korthårig hund behöver oftast inte lika mycket pälsvård som en långhårig hund. Om du inte vill lägga ner flera timmar i veckan på att bada, borsta och klippa hunden kan det vara klokt att välja en ras där pälsen inte är så krävande. Det finns också möjlighet att lämna in hunden för pälsvård men det kostar ett antal hundralappar varje gång. Dessutom ska man tänka på att alla hundar behöver kloklippning och det tar ett par minuter varje vecka.

Träning

Hunden behöver också tränas. Även om man inte siktar på att bli duktig inom en viss hundsport måste hunden ha ett visst mått av vardagslydnad. Alla hundar bör kunna inkallning och enkla kommandon som sitt, ligg och stanna. Hunden bör också veta vad till exempel loss är. Inkallning är kanske det allra viktigaste att lära hunden eftersom att man annars inte kan släppa hunden lös och veta att den kommer tillbaka. Om man vill lära sig mer om hur man tränar hunden kan man finna bra tips på Brukshundklubbens hemsida.