De allra flesta hundägare känner till att hunden trivs allra bäst om den får ha en alldeles egen hundsäng dit den kan dra sig tillbaka för att vila. Hundsängen är dock inte bara en plats där hunden vilar och sover utan också ett tryggt ställe där hunden vet att den får lov att vara ifred. Att välja hundsäng kan vara svårt med tanke på det stora utbudet. Här får du tips och råd kring hur du väljer rätt säng till din hund.

 

Sovstil och storlek

 

För att ta reda på vilken hundsäng som passar din hund behöver du ta reda på hur din hund sover. Hundar tycker nämligen om att sova i olika ställningar precis som vi människor. Tycker hunden om att sträcka ut sig eller rullar den helst ihop sig till en liten kringla? Vill hunden sova mitt i den mest sociala delen av huset eller tycker den om att ha tyst omkring sig när den ska sova? Hunden kan naturligtvis också ha en varierande sovstilar under dygnet. Tycker hunden om att bädda? Är den varm eller frusen av sig? För att kunna välja rätt modell när det gäller hundsäng behöver du också ta reda på hundens storlek. För att göra detta mäter du längden från svans till nos. Sedan lägger du till 20-25 centimeter. Tänk också på att mäta hunden när den ligger helt utsträckt så att den har möjlighet att göra det i hundsängen om den vill.

Skötsel

Hos zoo.se hittar du ett stort utbud av hundsängar till din hund. När du har observerat, mätt hunden samt bestämt var hundsängen ska placeras är det dags att fundera över hur den ska skötas om. En hundsäng av läder eller konstläder kan till exempel enkelt torkas av. För att göra denna typ av hundsäng mer bekväm kan du lägga i en filt som kan tvättas och bytas ut regelbundet. Det finns också en mängd sängar med avtagbara skydd och kuddar som kan tvättas. Hundar blir smutsiga och därför behöver sängen vara lättskött.

Med eller utan kant

Du kan också fundera över om bädden ska ha kant eller inte. Det finns höjder som passar hundars varierande behov. Hundsängar med höga kanter ger mer trygghet och en skyddande miljö som passar hundar som vill ha det lugnt och tyst när de sover. Sängar med låga kanter passar hundar som vill kunna vila huvudet på kanten och samtidigt ha koll på omgivningen. Du kan naturligtvis välja en säng helt utan kant. Tänk också på att fundera på hundsängens fyllning. Hunden ska nämligen sova i sängen i snitt 15 timmar om dagen eller mer. Detta kräver att insidan klarar av att vara både bekväm och avlastande med tanke på hundens storlek och tyngd.

Har du ett stort hus kan du med fördel investera i flera hundsängar som kan placeras ut där hunden tycker om att vara. Många hundar vill vara där ägarna är och då kan en hundsäng i köket och en i TV-rummet vara en god idé. Hunden kommer garanterat att uppskatta valmöjligheten.