I en kennel är det en hel del hundar i rörelse. Det betyder att sjukdomar kan sprida sig lätt och det kan också bli ganska smutsigt. Det är dock viktigt att hålla ordning i kenneln så att det inte hinner gro igen. det är både för hundarnas del, och för valpköparnas del. En allt för smutsig kennel är inte ett lämpligt hem för något djur och det ger inte heller ett bra intryck när valpköpare eller andra kommer för att titta på hundarna. Hundarna ska inte leva i sin egen avföring eller i annan smuts.

Städa rätt

I en kennel behöver man städa ofta. Det är inte alls osannolikt att golvet behöver dammsugas och moppas minst en gång om dagen. Det är dock viktigt att städa rätt. För starka rengöringsmedel bör inte användas där hundarna är och om man behöver sanera med väldigt starka produkter är det bäst att ta ut hundarna tills medlet och eventuell lukt är helt borta.

Håll kenneln lättstädad

Att hålla kenneln enkel att rengöra är klokt. Ha inte allt för mycket saker på golvet, välj filtar som kan vädras och slängas in i tvättmaskinen även på högre temperatur. Se också till att skålar och fat kan köras i diskmaskinen om en sådan finns. När det gäller hundarnas leksaker är det också en fördel om de kan köras i disk- samt tvättmaskin för att rengöras.

Se också till att plocka undan saker som inte används och ha utrymmen stängda om hundarna inte ska vara där. Har du ett rum som endast används vid valpning kan det vara stängt när du inte har en tik eller valpar där. På så sätt blir det inte lika mycket som måste städas varje dag även om det då och då är klokt att också rengöra de stängda rummen.

Välj material klokt

När kenneln ska inredas är det klokt att välja smarta material om du har möjlighet att göra hela designen på egen hand. Med plastmatta på golv samt väggar kan man lätt spola med vattenslang eller högtryckstvätt vid behov. Har man trägolv är det inte speciellt lätt att få rent vid sjukdomar, om hunden råkar göra sina behov inne eller om en hund kräks. När det gäller möbler är det också klokt att välja sådana som är lätta att göra rena och som inte inbjuder till bett från hundarna. Metallben på bord och stolar är väldigt bra.