När du ska köpa en hund bör du börja med att ta reda på vilken hundras du vill skaffa. Du behöver också ha koll på att hela din eventuella familj är överens om att skaffa hund. Om så inte är fallet kan hunden bli ett besvärligt ämne i vardagen. När allt det här är i ordning är det dags att leta efter en bra uppfödare.

Sök uppfödare via SKK

Genom Svenska Kennelklubben kan du få hjälp att hitta en bra hunduppfödare som följer SKK:s riktlinjer. Det handlar bland annat om att hundarna ska ha stamtavla, de ska vara registrerade och de ska inte lämna sin mamma för tidigt. Om hunden riskerar att ha till exempel ärftliga höftledsfel ska den också vara röntgad innan den säljs.

Hör med andra valpköpare

Det är alltid klokt att samtala med andra köpare om hur nöjda de är med valparna som köpts. Kanske har det visat sig att valparna haft sjukdomar som uppkommit senare i livet men som visat sig vara genetiska? Eller har uppfödaren verkat strunta i hundarnas välmående? Man kan lära sig en hel del och också få varningar om något inte stämmer. På så sätt minskar man risken att valpköpet slutar med tråkigheter.