Funderar du på att bege dig ut på en lång vandring, kanske en fjällvandring, tillsammans med din hund finns det saker som är viktiga att känna till. Det rekommenderas att du inte går på jättelånga vandringar om du äger en valp eller har en hund som inte är van att gå längre sträckor. Då bör du istället börja med att förbereda din hund. Det kan du göra genom att gå lite längre promenader, gärna i olika terränger och öka sträckan allt eftersom.

 

Utrustning

Vilken utrustning du behöver beror på var, när och hur lång sträcka du bestämt dig för att gå. Om ni endast ska börja smått räcker det att du har fritidskläder, vatten och möjligtvis skor till hunden. I alla fall om ni ska gå där det finns vassare stenar. Ska ni däremot ut på en längre vandring behövs det självklart mer utrustning.

Vid längre vandringarmed hund är det viktigt att du tar med dig en hel del mat, både till dig själv och till hunden. Det rekommenderas att du tar med dig lite mer hundmat än vad du tror hunden kommer äta. Eftersom ni kommer vara väldigt aktiva kommer hunden antagligen att äta mer än vanligt. Det är även viktigt att du tar med dig en hel del vatten.

Ska ni övernatta någonstans behöver du även utrustning för detta. Vid vissa vandringsled på fjällen finns det stugor att hyra. Detta måste du givetvis göra i förväg; se dock till att stugan tillåter hundar. Ett annat alternativ är att tälta. Det innebär mer utrustning, som tält, sovsäck och så vidare. Sist men inte minst, glöm inte att ta med första hjälpen-låda ifall du eller din hund skulle råka ut för en olycka. Du behöver även ta med dig extra kläder, gärna bekväma fritidskläder som skyddar dig mot vädret.

Kolla upp reglerna

Innan ni beger er ut i naturen är det viktigt att du känner till vilka regler som gäller. Det kan till exempel finnas krav på att du måste hålla hunden kopplad hela tiden. Ibland gäller detta endast under en viss period, men andra områden kan ha samma regler året om.

Det är också viktigt att du vet vad som gäller när du befinner dig ute i naturen. Det finns allmänna regler som alla måste följa. Trots att de flesta av oss känner till dessa kan det vara bra att kolla upp om området har några specifika regler.